Monelle rahkapiirakasta tulee varmasti ensimmäisenä mieleen voi, sokeri ja vehnäjauho. Mikään näistä ainesosista ei kuitenkaan esiinny tässä herkussa, vaan pohjan pääosassa ovat kookosjauho, kuitupitoinen kaurahiutale ja makea, mustapilkullinen banaani. Osalle lukijoista varmasti tuntematon, vehnäjauhottoman leipurin sekä myös karppaajan kaveri kookosjauho tuo pohjaan hyvän rakenteen. Proteiinijauhosta piirakka saa taas vaniljaista makeutta sekä tietenkin proteiinia, joka tekee tästä piirakasta täyttävän ja ravitsevan välipalan tai jälkiruoan.
ainesosat:
- pohja
• 2-4 banaania banaanien koosta riippuen (osan tai jopa lähes kaiken banaanista voi korvata makeuttamattomalla omenasoseella - tällöin muista lisätä runsaammin makeutusta !)
• noin 2dl kaurahiutaleita
• 1dl kookosjauhoja
• noin 1dl vaniljan makuista proteiinijauhoa (itse käytin puolet vaniljaheraa ja puolet riisiproteiinia)
• hunajaa tai steviaa oman maun mukaan (50/50 näiden kahden välillä toimii hyvin - varsinkin steviaan tottumattomien kannattaa lisätä makeutukseksi muutakin kuin pelkkää steviaa.)
• 1-2tl kanelia
• 1tl kardemummaa
• 1tl leivinjauhetta
Aja banaanit (ja omenasose) tasaiseksi sauvasekoittimella.
Lisää kaurahiutaleet, kookos- ja proteiinijauhot sekä makeutus, mausteet ja leivinjauhe ja sekoita taas sauvasekoittimella (sekoita joko vain sen verran että ainekset menevät sekaisin tai niin että sauvasekoitin hienontaa kaurahiutaleet aivan hienoksi jos haluat pohjaan tasaisen rakenteen.) Jos taikina jää liian kosteaksi, lisää kaurahiutaleita.
Voitele suuri vuoka (tai kaksi pienempää) kookosrasvalla tai rypsiöljyllä ja ripottele öljyttyyn vuokaan kookosjauhoja.
Painele taikina tasaisesti vuokaan ja laita sitä myös reunoille jotta täyte tulee pysymään pohjan päällä.
- täyte
• 500g maustamatonta maitorahkaa
• 1dl vettä
• taateleita/hunajaa/steviaa makeutukseksi, oman maun mukaan
• kaksi munanvalkuaista
• (pakaste)marjoja kuten mustikoita, vadelmia tai mustaviinimarjoja
Sekoita kulhossa maitorahka, vesi ja makeutus (käytä sauvasekoitinta jos makeutat taateleilla varmistaaksesi tasaisen rakenteen) ja lisää munanvalkuaiset ja marjat ja sekoita lusikalla. Maista, onko lisämakeutukselle tarvetta.
Kaada täyte pohjan päälle ja paista 175 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes piirakan reunat saavat hieman väriä. Jäähdytä hyvin paistamisen jälkeen.
(- reseptin runko blogista maiju saw)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti