maanantai 26. toukokuuta 2014

Banaanisuklaakakku kaakaoganachella

Tämä jenkkiläisesta banana breadista innoituksen saanut kakku sopii itsessään arkiseen kahvipöytään, mutta suklaisella ganachekuorrutuksella ja kynttilöillä siitä tulee juhlava ja makea synttäripöydän keskipiste. Kakku on itsessään helppo valmistaa mutta syvään astiaan valmistettaessa paistoaikaa on hankala arvioida ja se pitää vain selvittää kokeilemalla; itse kumosin kakun monta kertaa ja aina sen ollessa raaka laitoin sen vain takaisin vuokaan mutta tätä sähellystä ei olisi lopputuloksesta huomannut - kakku on siis hyvin anteeksiantava ja makea suklaaganache peittää mahdolliset halkeamat jos sellaisia syntyy :-D

- ainesosat:
• neljä kypsää, ruskeapilkullista banaania
• noin neljä desia kaurajauhoja (tee itse kaurahiutaleista blenderöimällä/sauvasekoittimella hienontamalla)
• noin 1dl kaakaojauhetta - säädä määrä oman maun mukaiseksi
• ½dl ruisjauhoja (voi korvata kaurajauholla)
• 1½tl leivinjauhetta 
• 2rkl oliivi-/rypsiöljyä
• (vaniljauutetta/-esanssia)

Muussaa banaanit hienoksi sauvasekoittimella ja sekoita mukaan rypsiöljy. 
Lisää kuivat aineet ja vilkaise rakennetta; jos se vaikuttaa hieman normaalia kakkutaikinaa jäykemmältä, niin hyvä - jos ei, lisää hieman kaurajauhoja. 
Kun rakenne on suunnilleen oikea (ei se ole niin tarkkaa, tässä on vaikea mokata !), laita taikina kookosrasvalla rasvattuun ja kookosjauholla jauhotettuun vuokaan ja heitä uuniin 175 asteeseen. Jos käytät kuivakakuille tarkoitettua vuokaa kuten minä tein, anna kakun paistua rauhassa hyvän aikaa ennen sen häiritsemistä. Jos taas käytät laajempaa vuokaa, on kypsyyden arvioiminen coctailtikulla paljon helpompaa. 
Paistoaika on vähintään puoli tuntia, minulla meni tuossa syvässä vuoassa lähes 1½h ennen kuin sain vuoasta täysin kypsän kakun - testaile siis ahkerasti ja anna kakun kypsyä rauhassa jos se vaikuttaa yhtään raa'alta.
Kun kakku on viimein kypsä, kumoa se vuoastaan ja on aika valmistaa ganache joka kruunaa kakun !

ganache

-ainesosat:
• maustamatonta jogurttia
• hunajaa
• makeuttamatonta kaakaojauhetta
• kookosrasvaa

Ganachen teko ei ole minun keittiössäni kovin tarkkaa; sekoita vain noin kaksi osaa jogurttia, yksi osa sekä hunajaa, kaakaojauhetta ja sulatettua kookosrasvaa  keskenään. Jos haluat ganachesta jäykempää, lisää kaakaota tai laita seos kylmään, jossa se muuttuu jähmeämmäksi.  
Tarkista maku ja tee tarvittavat fiksaukset (lisää kaakaota/hunajaa) ja kaada ganache jäähtyneen kakun päälle. Jos haluat, saat tomusokerimaisen lumihunnun kakulle (kun ganache on jähmettynyt viileässä) kookosjauholla aivan kuin käyttäisit tavallista tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti